Valorison nesc prodoc - Quarta scontrèda de Saores
Anter i desvalives apuntamenc per la setemèna de la acolienza, l prum de otober al Bar educant a Sèn Jan l’Union di Ladins de Fascia à endrezà na cercia vidèda anter saores de noscia tera, con la Mèlga de Fascia e l chef Stefano Ghetta.
Chest apuntament fèsc pèrt de la lingia de scontrèdes de »Saores de noscia tera«, n program pissà e envià via da la sociazion jà da chesta aisciuda, coordenà da la vizepresidenta Nicoletta Riz, per uzèr fora l valor de prodoc del post e envièr a n consum più ascort e consapevol.
L é stat n event n muie aprijià, olache se à podù cercèr desvaliva sorts de formaes de la Mèlga de Fascia e entener, travers la paroles de Anna Cassan de la Mèlga, la particolaritèdes de ognun, che vegn dal lat, che ciapa sia saor da chel che magna la vaces te stala e sa mont e dai sistemes de i lurèr e i sajonèr desferenc che muda la carateristiches. Anna Cassan à sotrissà ence l valor de più che vegn da prodoc fac demò con lat de noscia val, e che à daite ence la saor del lurier de noscia jent.
Compagnèda da la bela musega del orghen de Marco e Stefano, ogne cercia de formai é stata valorisèda dal chef Stefano Ghetta, che con sie Restorant L Chimpl sun Tamion l se à vadagnà da egn la steila Michelin. Poina con gazpacho de fruc rosc, rabarbar e picoi cousoi; formai Vaiolet (a lat cruf, grosta lavèda e passà tel ajei bianch) servì con pavares, pop corn de ardel e fiores de calendula; formai Cher de Fascia de mèlga apede a n pan fat con levà mère e bèrba de èlber, cigola cota con ampomoles e pontes de pec; formai Gardecia, termisà e sajonà 17 meisc, con marmelada de perjes e sos de chegozes majerèdes tel fegn; amò n ris cot tel bret de zirm con formai Tender, fonghes, piantana e miel con pontes de baranchie e en ultima l yoghurt de la Mèlga.
Apede a ne sporjer abinamenc da la saor dalbon ezelenta e fora de anter, con na prejentazion bela e rencurèda col didament de Giulia e Manolo, servida da Luca e Federico de Le Rais, Stefano Ghetta ne à fat entener a coche la atenzion, l temp, l amor e l lurier ne permet de otegnir resultac da marevea ence coi prodoc più scempies e purec de noscia tera, e l ne à fat pissèr a coche dut l é mudà da canche ogne picola roba aea valor e la vegnia rencurèda a ades che aon massa roba e la trajon demez. LG